Teekkarisaunan rakennusprojekti

Vappuna 2007 kävi vahinko edellisen Teekkarisaunan kanssa ja henkilöauton trailerille vuonna -95 rakennettu sauna syttyi liekkeihin. “Lempi leimahti liekkeihin”- kuului siihen aikaan vappupäivänä useammastakin suunnasta.

Aikaisemmin samaisena keväänä oli ollut teekkariporukalla jo puhetta uuden saunan rakentamisesta. Vanha sauna lämmitti kyllä vielä kehoa ja mieltä, mutta kunto alkoi olemaan jo hieman huono ja vetäminen hankalaa. Aisapainoa oli turhankin paljon, eikä vetämiseen soveltuvaa kulkuneuvoa ollut jokaisella. Suunnitelmat jäivät tuona keväänä vielä pöydälle aihion puutteen vuoksi.

2008 elokuun loppupuolella löysimme uuden saunan alustaksi sopivan aihion. Vanhan traktorin peräkärryn, joka oli tehty U-palkista ja Volvon taka-akselista. Pääsimme myyjän kanssa sopuun hinnasta ja saimme hinauksen kärryllemme. Verstaaksi saimme kolmen kuukauden ajaksi Renorilta puuvillakeskuksen alueella olevan hallitilan. Sunnuntaina, elokuun 24. päivä pääsimme aloittamaan työt.

IMG_4983

Kolme ensimmäistä vuorokautta teimme hommia intensiivisesti. Metallitaidot olivat hallussa ainoastaan Ykillä ja hänen lentonsa Italiaan oli lähdössä keskiviikkona. Ensimmäinen päivä meni kärryn katteiden purkamisessa ja uusien palkkien hankinnassa. Toinen päivä oli pelkkää purkua ja kolmas päivä uuden raudan hitsausta. Yki saikin tehtyä metallityöt rungon osalta valmiiksi tiistai iltana ja pääsi lähtemään matkalle keskiviikkoaamulla.

IMG_5000

IMG_5010

Tämän jälkeen kävimme hakemassa materiaalit rungon tekoa varten ja aloitimme kiinnittämällä 4×4 tuumaiset painekyllästetyt kärryn ulkoreunoille. Niiden päälle alettiin nostamaan pystyyn 2×4 tuumaisesta runkotolppia. Tiesimme aikataulun olevan tiukka, joten töitä oli tehtävä alusta alkaen kunnolla. Aikataulun tiukkuus johtui hallin käyttöajasta sekä opintojen jatkumisesta.

IMG_5156

Rungon jälkeen oli vuorossa kattotuolit ja saunan eristeet. Kattotuolit ja -ruoteet saatiin hyvin paikoilleen ja eristys tuli hoidettua käden käänteessä – yhdessä yössä ;). Sauna-Satu elementit komeilivat seinillä aamu kolmeen kestäneen eristysurakan jälkeen. Kaljaa paloi, mutta saumat olivat tiiviit ja materiaali riitti.

DSC03159

Sähkötyöt aloitettiin eristystöiden valmistuttua. Sähköjärjestelmäksi oli suunniteltu 12V akulla toimiva järjestelmä. Akun perään oli tarkoitus laittaa valaistus, suihkun painevesipumppu ja stereot. Muutama johto vedettiin varauksista mahdollisia lisäkilkkeitä ajatellen. Ulkovalot laitettiin terassille, sekä molempiin päätyihin.

IMG_5478

Seuraavana oli vuorossa tuulensuojalevyjen laitto ja ulkoverhoilu. Näihin hommiin saimme mukaan muutaman lisäkäden. Työvaihe oli nopeasti valmis ja ensimmäiselle maalaukselle tuli vähän kiirekin. Maalauksen jälkeen alkoi nurkkalautojen sovittelu.

DSC03193 IMG_5420

Samoihin aikoihin saimme sisäpaneelit työmaalle. Saunaan ja pukuhuoneeseen laitoimme saunasuojalla käsiteltyä kuusipaneelia. Väri oli mielestämme hieman vaalea, joten laitoimme siihen vielä lisäksi sävytetyn saunasuojan. Tumma väri teki saunaan mukavan ilmeen.

Lattialevyt sahailtiin muotoonsa välittömästi paneloinnin jälkeen, jotta vesisäiliö saataisiin paikoilleen. Vesisäiliön paikka oli suunniteltu moneen kertaan, mutta silti oli hieman arvelluttavaa, mahtuuko se siihen ja saadaanko kiinnitys luotettavaksi. Säiliö löysi paikkansa muutaman sovituskerran jälkeen ja kiinnitys hoidettiin kuormaliinoilla. Näin se saatiin tukevasti paikoilleen ja kiristettyä sopivasti.

IMG_5476

Lauteiden asennukseen päästiin, kun täyttöputki oli kierretty kiinni säiliöön ja lattia oli pultattu paikoilleen. Lauteiden kanssa ei ollut suurempia ongelmia, kiitos sahauksen, jonka lauteiden lahjoittaja teki valmiiksi. Lauteisiin laitettiin myös värikäsittely tumman ilmeen jatkamiseksi. Tästä jatkettiin kattotöillä, sähköistyksellä, kiukaan asentamisella ja viimeistelytöillä.

img_5858

img_5861

Marraskuun viimeisenä päivänä tehtiin koko päivä hommia ja illalla tuli kohtalon hetki: kärry päätettiin ajaa kokeeksi ulos tallista. Olimme hankkineet saunalle vuoden -69 Massey-Fergusonin vetojuhdaksi. Massikka lyötiin tulille ja iskettiin vetoaisan eteen. Saunan ulkomitat oli mitattu ainakin tuhanteen kertaan, ja sen piti nyt mahtua vielä ulos hallista.

Oviaukkoon päästyämme huomattiin mahdollisuuksia olevan, mutta tiukkaa se teki. Traktorin koukkua ei voinut nostaa ylös saakka, sillä silloin harja ottaisi edestä yläkarmiin kiinni. Sitä oli siis pidettävä mahdollisimman alhaalla ja samaan aikaan uitettava rakennelma ulos todella varovasti. Akselin kohdalla oli mittauste mukaan muutama sentti tyhjää tilaa katon ja yläkarmin välillä. Sauna saatii akselin kohtaan asti ongelmitta ulos, mutta sen jälkeen tuli ahdasta. Oviaukon alareunassa olevan teräslatta oli hieman vääntynyt ja käänsi kärryä aavistuksen toiseen suuntaan. Tämä aiheutti kattotuolin ja oviaukon seinämän kosketuksen. Tilanteesta päästiin, kun kaksi työnsi täysillä seinästä vastakkaiseen suuntaan ja traktorilla vedettiin todella hitaasti. Vältyimme vahingoilta ja sauna oli vihdoin ulkona hallista.

Nyt tuli eteen tilanne, joka oli hoidettava nopeasti. Kärry oli ulkona ilman kattolevyjä sekä huopakatetta ja räntää alkoi sadella hiljakselleen. Olimme leikanneet kattolevyt valmiiksi ja sovittaneet niitä jo paikoilleen. Jaoimme nopeasti työtehtävät ja kattotyöt saatiin aluilleen. Ennen vanerilevyjen kiinnitystä laitettiin otsa- ja räystäslaudat paikoilleen. Näistä saatiin samalla tuki levyjen alareunaa varten. Lopuksi katolle iskettiin huopa vesikatteeksi.

img_5844

Tämän jälkeen oli jäljellä vielä lukuisia pienempiä hommia saunan siirtokuntoon saattamikseksi. Niitä tehtiin viikonlopun aikana useampia ja yhdistelmä saatiin siirrettyä seuraavaan säilytyspaikkaan joulukuun alkupuolella. Joulukuun aikana tehtiin vielä muutama maalaustyö, listatyöt ja joitakin sähköasennuksia. Vuoden vaihteen tienoilla otettiin ensimmäiset löylyt.